Дріжджі

минеральная 
водаБагато століть дріжджі називали «Бог благ». Що таке дріжджі, броварники довго не здогадувалися, але знали, що при збереженні піни, яка утворилася в процесі варіння пива, під час наступного варіння вона перетворює солодкий солод на пиво. Можливо, прадавні броварники й не намагалися зберегти піну, вони тільки залишали дріжджовий осад у чані, де варили пиво, і як наслідок наступні партії пива зброджувалися. Дріжджі, що містяться в повітрі, також вступали у взаємодію із солодовою рідиною, а мікроорганізми, які знаходяться в посудинах, надавали пиву молочної кислинки.

Через деякий час, завдяки роботам учених Антоні ван Левенгуку, який жив у XVIII ст., і Луі Пастера, його послідовника, який жив у XIX ст., нарешті було розкрито таємницю дріжджів. Тепер ми знаємо, що дріжджі — це одноклітинний мікроорганізм, або, простіше кажучи, грибок, що перетворює цукровмістку рідину на певну кількість спирту й вуглекислого газу, що виділяється; і при цьому грибок розмножується. Згодом пивовари зрозуміли, що дріжджі необхідно вирощувати й зберігати, аби вони були чистими та без домішок. Також самі броварні повинні утримуватися в ідеальній чистоті, аби уникнути інфікування пива різними бактеріями та дріжджовими грибками, які знаходяться в повітрі, у протилежному ж разі пиво просто прокисне.

Сьогодні броварники розуміють, наскільки важливою є якість дріжджів, як для чистоти ферментації, так і для смакових якостей та характеру пива. Після закінчення варіння пива всі дріжджі, що залишилися, збирають, пресують для повного видалення рідини й зберігають у холодильнику.

Дріжджі не є нейтральною субстанцією. Вони збирають і зберігають смак та запах пива кожного варіння. Тому якщо пивовар бажає виготовити класичний Pilsner або світле пиво, йому знадобляться не лише основні складові — солод, хміль і вода, але й відповідний дріжджовий штамп. Для цього існує спеціальний банк дріжджів, де можна придбати необхідну культуру. Тому кожний броварник зберігає зразки своїх дріжджів у таких спеціальних банках.
У Німеччині великий вибір культур представлено в банку дріжджів Weihenstephan поблизу Мюнхена, у Данії — Jorgensen у Копенгагені, і банк дріжджів, що використовуються у виробництві пива «РAДОЙ» VLB у Берліні.
Фільми, сайти, мультики про пиво NEW!
(Виставляються щоденно по одному в 11.00!)

Власник патенту Євген Юхниця

Виникли питання?
Телефонуйте за номером: 0674057652

{page_index.string032} UA RU EN FR DE
НА ГОЛОВНУ
П.І.Б. не може бути пустим чи менше 8 символів.
Побажання / Пропозиція: не може бути пустим чи менше 10 символів.
Залишилось: 0 Максимально символів: 333
Сума не правильна.
Побажання / Пропозиція успішно надіслані.