Хміль

хмельБроварники змушені розбавляти бісквітну солодкість солоду різними рослинами або корисними травами, що надають аромат і гіркоту пиву, а також запобігають розвитку бактеріальних інфекцій у процесі пивоваріння. Багато століть броварники вирішували питання, які необхідно додати трави та рослини, аби ель не був продуктом, який швидко псується, і при цьому зменшити його надмірну солодкість. Випробовували різні трави від деревію, розмарину до болотного мирту. І лише з VIII ст. н.е. основним компонентом у броварстві в Центральній Європі виступив хміль. Наприклад, у Британії хміль уживали в їжу та вважали делікатесом, але для виготовлення пива його не використовували. І лише після розпаду Римської імперії хміль стали використовувати в інших державах, як-от: Кавказ, Німеччина, Баварія. Багато броварників виступали проти поширення хмелю в процесі пивоваріння.

У самій Англії хміль почали застосовувати пізніше, тільки в XV ст., супротивниками цього виступали впливові люди. І все-таки хміль у пиві взяв гору над пивом без хмелю. І незважаючи на те, що слово «ель» усе ще використовується для позначення пива у Великобританії та Америці, у наш час у всіх елях присутній хміль.

Плід хмелю — шишка, що містить смоли, такі як: альфа-кислоти й бета-кислоти, та різні олії. Саме наявність альфа-кислоти надає справжньому пиву гіркоти, а олії надають аромат. Таніни та бета-кислоти, що містяться в шишках, виступають як природні стабілізатори й мають, що дуже важливо, дезінфікуючі властивості. Європейські сорти хмелю, що виробляють у Баварії та Чехії, часто називають «благородним хмелем» — за їхній унікальний аромат і досить м'яку гіркоту.

Для надання пиву більшої гіркоти, порівняно із сортами пива, що містять благородні хмелі, спеціально було виведено новітні види хмелю, багаті на альфа-кислоти.

Хміль сорту Магнум, що використовується у виробництві пива «РAДОЙ СВІТЛЕ», «БУЛЬ З ГАКОМ», було виведено в 1980 р. у Німецькому Інституті Хмелярства в Німеччині (м. Хюлль). Створення такого сорту хмелю стало можливим за рахунок схрещування сорту Galena і дикорослого хмелю. У результаті було створено сорт хмелю Магнум із вмістом альфа-кислот близько 12—15%. На сьогодні цей вид хмелю виробляється в Німеччині, США та Білорусі.

Застосовується як добавка для гіркоти під час пивоваріння.

Хміль сорту Nothern Brewer, що використовується у виробництві пива ТМ «РAДОЙ ТЕМНЕ», «МАЙСТЕР», було виведено в 1934 р. в Англії за допомогою схрещування чоловічої рослини (OB21) та жіночої рослини (Canterbury Golding). Наразі виробляється в Європі та Америці й використовується як хміль подвійного застосування, тобто гіркота й аромат.

Хміль сорту Hallertau Traditional, що використовується у виробництві пива «РAДОЙ ДІ», було також виведено в 1980 р. у Німецькому Інституті Хмелярства в Німеччині (м. Хюлль). Надає пиву чистого, тонкого, благородного хмільного аромату.

Фільми, сайти, мультики про пиво NEW!
(Виставляються щоденно по одному в 11.00!)

Власник патенту Євген Юхниця

Виникли питання?
Телефонуйте за номером: 0674057652

{page_index.string032} UA RU EN FR DE
НА ГОЛОВНУ
П.І.Б. не може бути пустим чи менше 8 символів.
Побажання / Пропозиція: не може бути пустим чи менше 10 символів.
Залишилось: 0 Максимально символів: 333
Сума не правильна.
Побажання / Пропозиція успішно надіслані.